Mleko modyfikowane – w jaki sposób może być lepsze? Czy i kiedy mogą je pić alergicy?
Choć mleko modyfikowane może zawierać laktozę, jej ilość nawet w standardowych preparatach jest znacznie mniejsza niż w przypadku zwykłych produktów mlecznych, takich jak mleko pełne czy 2%. Oznacza to, że osoby z łagodnymi formami nietolerancji laktozy mogą często pić mleko modyfikowane bez żadnych problemów. Należy jednak pamiętać, że poziom tolerancji u każdego człowieka jest inny i zawsze należy porozmawiać z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian do swojej diety. Najbezpieczniejsze są mleka hipoalergiczne bez kazeiny, białek mleka krowiego i laktozy.
Mleko modyfikowane – czy mleko modyfikowane dostępne w sklepie internetowym można bezpiecznie pić?
Tak, mleko modyfikowane jest bezpieczne do picia dla wszystkich. Proces modyfikowania mleka nie zmienia wartości odżywczych ani bezpieczeństwa produktu. Mleko może być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz osoby z alergią na mleko krowie.
Główna różnica między zwykłym mlekiem a mlekiem modyfikowanym polega na tym, że z tego ostatniego usunięto część tłuszczu oraz odseparowanego od niego wodę, dzięki czemu często jest proszkiem. Często ilość kalorii w jednej porcji jest niższa, co może być korzystne, jeśli starasz się schudnąć lub utrzymać zdrową wagę ciała. Ponadto, ponieważ mniejsza ilość tłuszczu oznacza również mniejszą ilość tłuszczów nasyconych, picie mleka modyfikowanego może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Jakie są różne rodzaje modyfikacji, które można wprowadzić do mleka?
Najbardziej powszechna jest pasteryzacja, która polega na podgrzewaniu mleka do wysokiej temperatury przez krótki czas w celu zabicia bakterii. Inne popularne modyfikacje to homogenizacja i usuwanie tłuszczu. Mleko pasteryzowane ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż mleko surowe, ponieważ obróbka termiczna zabija wszelkie szkodliwe bakterie, które mogą być w nim obecne. Jednak podczas pasteryzacji niszczone są również niektóre korzystne enzymy i składniki odżywcze.
Mleko homogenizowane zostało poddane obróbce, dzięki której śmietanka nie oddziela się od reszty płynu, co daje bardziej jednolity produkt bez konieczności wstrząsania przed użyciem. Z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu lub mleka odtłuszczonego usunięto znaczną część śmietanki w procesie wirowania, dzięki czemu produkt ma mniej kalorii i zawiera mniej tłuszczu niż produkty z mleka pełnego.